onsdag 14 juli 2010

VM-alfabetet

Alfabetet tycker jag om och när man använder det för att beskriva ett VM blir det ännu bättre! Här kommer ett försök att förklara vad som hänt nere i Sydafrika den senaste månaden.

VM:s...

...Afrikanska inslag: Vuvuzuelan
Det känns lite sorgligt att erkänna men den enskilda händelse/det enskilda ting som jag tar med mig från det första världsmästerskapet på afrikansk mark är den otroligt störande plasttrumpeten. Det är inget bra minne, jag hoppas verkligen att detta bara var ett oljud jag behövde höra en månad sommaren 2010.

...Bläckfisk: Paul
Paul, sicken kille! Han fick alla världens blickar på sig när han åt musslor! Hörde nånstans att om man skulle satsat 2500 kr på första matchen han tippade och sedan tippade med alla intjänade pengar efter det så skulle man efter åtta raka rätt varit miljonär nu. Kanske ska tänka så nästa gång, om det nu blir någon. PETA vill släppa honom fri, Spaniens premiärminister kommer göra allt i sin makt att han överlever och mår bra samtidigt som akvariet där han bor bestämt att han ska få pensionera sig.

...Cirkus: Frankrike
Ja, va ska man säga?! Svårt att skriva nånting här och fortfarande vara en barnvänlig blogg...

...Dubbelfel: Felipe Melo och Julio Ceasar
Ingen såg det komma. Brasilien hade gjort en grym första halvlek mot Holland i kvarten och 1-0 i paus var absolut i underkant. Sedan hände något, Holland fick luft under vingarna och när både Melo och Ceasar gjorde misstag samtidigt stod det plötsligt 1-1 och matchen vände...

...Enda obesegrade lag: Nya Zeeland
Det här är ju jätteroligt! Ett av VMs största blåbär som många rankade som det sämsta laget i turneringen blev obesegrade! Tre oavgjorda resultat gav en tredjeplats i gruppen, före Italien. VMs mest nöjda lag som inte gick till åttondel? Jag tror det.

...Fulaste: Karatesparken mot Xabi Alonso
Jag har varit inne på det förut, detta var hemskt att se. Att han inte bröt revben, punkterade en lunga eller fick andra inre blödningar ser jag praktiskt taget som ett mirakel. Nigel de Jong, killen som skulle sitta inne om han gjorde samma sak 50 meter iväg åt valfritt håll, har jag inte mycket till övers för.

...Genombrott: Thomas Müller
Enligt mig inget snack om saken. Han vann skytteligan eftersom han hade fler assist än sina kombatanter som också gjorde 5 mål. Han hade en mycket viktigt roll i det tyska lag som knep bronset. Det ska bli intressant att följa honom framöver!

...Hörnvariant: Hollands mot Brasilien
Helt otroligt va kass den var! Den lilla petningen från Robben lästes enkelt av det brasilianska laget men även av Castor, 93 år och blind på sektion jättehögt upp, rad infinite och plats 12...

...Intervju: Casillas vs Sara Carbonero
Hehe, det var andra tongångar efter Schweizmatchen, då fick hon skit för att hon distraherat Casillas under matchen. Efter finalvinsten blev det en redan klassisk intervju med Casillas och flickvännen där han kysser henne för att visa hur lycklig han är.

...Jabulani: var omdiskuterad
Det är inte ofta Nasa lägger sig i VM men efter tester av bollen gav de negativ kritik. Under VM har det snackats om att den har varit både för lätt och för rund men frågar man Van Bronckhorst är han nog rätt nöjd med den...

...Kim-antal i Sydkorea: 7 stycken
Det är rätt galet, här är listan: KIM Young Kwang, KIM Hyung Il, KIM Dong Jin, KIM Nam Il, KIM Bo Kyung, KIM Jung Woo and sist men inte minst KIM Jae Sung.

...Långskott: Van Bronckhorst's 1-0 mot Uruguay
Jag trodde faktiskt Uruguay skulle göra första målet. Då fick Van B bollen, tog ett par steg till ansats och drog i väg den som fick en underbar bana och gick klockrent i bortre krysset. Snyggt, långt, oväntat; de tre ingredienserna som behövs för att bli VMs snyggaste långskott.

...Miss: Den stod Yakubu för
Nigeria behövde vinna men låg under med 2-1 i sista gruppspelsmatchen mot Sydkorea. Då fick Yakubu läget som Castor, ni vet 93-åringen på läktaren, skulle satt. Det gjorde dock inte Yakubu. Som tur var för hans fotbollskarriär satte han straffen Nigeria fick några minuter senare. Men närmare än 2-2 kom inte Nigeria.

...Namn: Tshabalalah
Det är favortien. Av alla dessa härliga namn ett VM ger ens minne så sticker Thsabalalah verkligen ut! Ett namn man blir glas av att säga! Sommarens hälsningsfras?

...Olyckligaste: Asamoah Gyan
Han var sååå nära att bli hela Afrikas hjälte. Straffen i kvartsfinalen mot Uruguay i matchens sista skälvande minuter gick i överliggaren och 50 minuter senare hade Ghana förlorat mot Uruguay på straffar.

...Pokerface: Vicente Del Bosque
Killen som ser likadan ut på bänken vare sig Spanien förlorar mot Schweiz eller spelar ut Tyskland...

...Que?!: Han som höll på att få rött kort
Ni kanske minns händelsen. Jag minns men kommer inte ihåg exakt vilken match det var så jag har svårt att skriva in namn här tyvärr. Hur som, en spelare har gjort nåt som ska rendera i gult kort. Domaren springer fram till spelaren som vet att hans tilltag ska ge gult kort. Problemet är bara att domaren är på väg att dra fram det röda kortet då det precis varit upp i en situation innan. Skräcken och framför allt oförståelsen i spelarens ögon går inte att ta miste på men domaren hinner se färgen på kortet innan han drar upp det i luften och byter snabbt med ett leende på läpparna.

...Räddning: Suarez
Fotbollen är allt bra konstig ibland... Ghana trycker på i kvarten mot Uruguay och i slutminuten kommer så den stora chansen. Nick mot mål som är på väg in i mål också men den räddas av anfallaren Suarez på mållinjen med hjälp av händerna. Rött kort och straff och Suarez fick lomma ut och hoppas att hans fula knep skulle gå hem. Som jag skrev i bokstaven O så missade Gyan straffen och Suarez blev hela Uruguays hjälte.

...Spelgeni: Xaví
Jag vet att jag har varit lite hård mot Xaví och jag håller fast vid att han inte kom upp i hans normala höga nivå i början av VM. Men han växte och var riktigt bra i slutet och då fick man se vilket geni han är.

...Tavla: Robert Green
Kommentarer överflödiga...

...Uppblåssade diskussion: Målkamerans vara eller inte vara
Efter ännu en tavla, Lampards skott som var en halvmeter över linjen, satte maskineriet igång igen. Spelet går fortare och fortare och det är dags att ge domaren bättre hjälpmedel. Vad och hur är dock frågan.

...Vinnare: Spanien
Och det var de nog värdiga också.

...X: X
XX, alltså det kvinnliga könet har varit överrepresenterade på läktaren verkar det som, i alla fall om man tänker på vad kameramännen fokuserat på under matcherna...

...Yrväder: Maradona
Man kan säga vad man vill om honom, men nog var det kul att följa honom där han sprang fram och tillbaka vid bänken och viftade med sina korta armar. Glädjeskutten när Argentina gjorde mål var helt underbara att se.

...Zakumi: var en helt OK maskot
Har redan skrivit en del om maskotarna i historien, tycker att Zakumi allt höll måttet. Mycket bättre än Tip und Tap med andra ord...

...Åskådare: Jimmy Jump
Han skulle tydligen aldrig sno bucklan utan endast sätta en mössa på den men nog är det lite speciellt att han kunde komma så nära den?

...Ärkerivaler: Bröderna Boateng
En spelar i Ghana och en i Tyskland. Prince, han i Ghana, var spelaren som skadade Ballack före VM och var inte populär i Tyskland. Brodern vägrade prata med honom och då de skulle mötas i gruppens sista match snackades det om hatmöte. Det gick bra, ingen skadades i alla fall och båda lagen gick vidare från gruppen.

...Ögonbryn: har tydligen Cesc Fabregás
Det säger i alla fall min syster. De är väldigt kvinnliga så jag vet inte hur positivt det är i och för sig...

SÅ! Där har ni den kompletta VM-genomgången!
---
Jag kan inte slänga in några länkar just nu, så fort jag får chansen slänger jag in länkar som visar vad jag menar på de flesta bokstäverna.
---
Nu har det gått ett dygn Coach...

/Jonatan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar