måndag 7 juni 2010

VM-låtar och EM-låtar vi minns! Vare sig vi vill det eller inte...

Nu när vecka 22 blivit 23 betyder det en massa saker. Dels gick vi från en vecka blandad av maj och juni till en renrasig junivecka, dels gick vi till veckan då Svanberg och Bauman fyller år (Grattis!) men framför allt gick vi till veckan då VM 2010 börjar! Hurra!

Det kommer vara en hel del om VM här på bloggen framöver men tro inte att info om PIF får stryka på foten, absolut inte, utan det kommer helt enkelt vara fokus både på hemmaplan och på Sydafrika.
---
Vi börjar idag med en klassisk jämförelse i fotbollssammanhang. En jämförelse som osar patriotism, ansträngda stämband, allsång och Markoolio. Dagens jämförelse handlar så klart om VM-/EM-låtar!

Vi börjar med årets officiella som enligt mig kanske faktiskt är den bästa officiella låten som gjorts till ett stort fotbollsmästerskap. Waving flag heter den hur som helst och framförs av K'naan, ni hittar den
HÄR!

En annan liten favorit är från EM 2008 då Aftonbladet hade en tävling där svenska folket fick skicka in sina bidrag där det vinnande bidraget skulle spelas in av Markoolio. Detta tog Fronda fasta på och skickade in ett riktigt grymt bidrag som ni hittar HÄR. Sedan gjorde så att säga Markoolio den officiell och då var den inte lika bra längre...

Mest ståpäls?! Inte på grund av låten men att bara lyssna på Lasse Granqvists referat räcker för att man ska minnas flera av de skönaste VM- och EM-stunderna på sistone... HÄR får du ståpäls.

Självklart kan man inte utelämna låten som "bar" fram ett gäng svenska fotbollsspelare till brons för 16 år sedan. När vi gräver guld i USA är ju en magiskt bra låt men visst kan man fråga sig om man skulle tycka den var lika grym om det inte gått så bra fotbollsmässigt som det gjorde. :) HÄR var det nostalgi!

Rally-stojan har ju gjort minst en låt, HÄR är en, tyvärr hittade jag inte Det blir inget EM-guld ändå.

Man måste ju nästan ta med E-type på denna lista också. Det var ju till EM 2000 då Belgien-Holland tydligen inte hade någon egen eurodisco utan lånade in E-type som, om jag inte minns helt fel, spelade den HÄR låten på ett lastbilsflak med en hetsdansare bredvid sig på invigningen. Den har ju verkligen levt kvar sedan dess och var väl kanske den första låten med en så klatschig refräng att den används fortfarande runt om på idrottsevenemang.

Det där med refränger som lever vidare är ju annars Markoolio kung på. Även om låtarna inte direkt håller klass så måste det ju erkännas att man vid flera tillfällen stämt in i allsång bestående av IN MED BOLLEN I MÅL eller MERA MÅL. Alltså, Hegerfors i den sistnämnda videon...HAHA!

Där har ni ett gäng låtar i alla fall! Jag har självklart glömt ett par plus att jag kände att jag inte kunde ta med hur många som helst. :) Är det någon jag glömt att ta med, skriv en kommentar! Skriv förresten gärna också om ni har någon favorit i denna snåriga djungel.

MVH Jonatan Borg

4 kommentarer:

  1. Att man börjar bli till åren är ju uppenbarligen bevisat bevisat denna veckan, och att Blogg-Jonte inte har så många år på nacken. En annan minns självklart Italia 90
    http://www.youtube.com/watch?v=C532kGa7j1A
    Sliskigt och en riktigt dålig låt i mitt tycke men likväl en klassiker.
    För att inte tala om -86 och danskarnas uberhit:
    http://www.youtube.com/watch?v=aH9mBB7G7vo

    SvaraRadera
  2. Hehe, är man den evige junioren så kan man inte ha koll på saker som hände för hur långt tid som helt sen! :)

    SvaraRadera
  3. Den här missade du ju :), VM 90

    http://www.youtube.com/watch?v=Qnwxxf9xqlo

    SvaraRadera
  4. Ja den glömde jag Gatten, den är ju faktiskt lite småmysig. :)

    SvaraRadera