torsdag 10 juni 2010

Utanför murarna -> Bokedalen - Croatia

Idag klev jag utanför murarna, outside the box, över linan och tog mig över stängslet som här på bloggen betyder PIF och division 4A. Jag var nämligen och kollade på toppmötet i division 6A mellan Bokedalen och Croatia på en blöt plastmatta i Jonsered.

Förutsättningarna inför matchen var riktigt intressanta. Bokedalen var den jagade i förarsätet som hade skrapat ihop 20 pinnar på åtta matcher. Croatia låg hack i häl med 18 poäng och skulle alltså vid vinst gå om och upp i serieledning. Värt att poängtera är också att Croatia började med två förluster i årets serie och alltså äntrade planen idag med sex raka segrar i bagaget.

När jag kom till planen hade matchen varit igång några minuter redan, det var kö på Maxi... Jag fick förklarat för mig att Croatia redan skrapat ihop ett par skott där ett kunde betecknas som farligt.

Jag tycker första kvarten var rätt så intetsägande från båda lagen. Det verkade som om det var viktigt för båda parter att inte få det eventuella första baklängesmålet emot sig.

Efter en kvart verkade båda lagen skita fullständigt i denna eventuella idé för nu började det hända grejor vill jag lova! Det är Croatia som tar taktpinnen från början i en avslutande del av halvleken som måste räknas som mycket publikfriande med tanke på antal mål per målchans.

18 minuter in i matchen faller matchens första mål. Croatia kommer in till höger i straffområdet och en blanding av skott och passning letar sig fram till en spelare i mitten av straffområdet. Bokedalen grävde inte ner sig så långt under konstgräset för det utan kvitterade endast minuten efteråt och det var från den, skulle det visa sig, lyckosamma vänsterkanten som det hände. Boll ut till Bokedalens nr 77 som tar sig in i straffområdet och utbyttjar att regnet snabbat på plasten lite och prickskjuter in 1-1 med hjälp av bortre stolpen. Snyggt och effektivt, första gången Bokedalen hade en chans om jag inte minns helt fel.

Även deras andra chans skulle bli mål. Ett bra inlägg från höger dimper ner djupt i straffområdet där två Bokedalenspelare är hetast och där nr 77 på sitt andra försök, med ryggen mot mål, krånglar in 2-1. Glatt i hemmapubliken som knappt hann knappa in sina max 160 tecken på mobilen hem till syrran, mormor och hunden om vändingen innan det var dags för målchans nummer tre för hemmalaget, som fortsatte på den inslagna vägen där målchans betydde mål. Bollen vanns av nr 77 vid mittplan till vänster och fortsatte in i straffområdet där en anfallskollega klackar fram till en framrusande dito och 3-1 är ett faktum. Mellan de första fyra målen var det 8 minuter!

Efter målet backade Bokedalen ner av någon anledning och lät Croatia ta hand om ett större bollinnehav. Ska man vara helt ärlig så var matchen inte speciellt bra just nu där Bokedalen rensade bort bollen långt och ofta skevt mot två väldigt ensamma forwards. Vid ett tillfälle var det till och med så att Bokedalen hade alla spelare förutom en i höjd eller precis utanför straffområdet. Ändå gör de ett mål till. Återigen används vänsterkanten för att spela fram en anfallare som gliderskjuter (om jag inte minns helt fel...) i 4-1.

Croatia kändes inte direkt farliga trots bollinnehavet och vaskade egentligen inte fram en enda farlig målchans i det här skedet av matchen. Klockan började röra sig mot halvlek och när alla väntade på halvtidssignalen kom en annan signal som betydde frispark för Croatia i bra läge till höger utanför straffområdet. Frisparken blir nästintill perfekt och går i undre delen av ribban väldigt nära närmsta krysset, men den går inte in. Det gör den däremot i momentet efteråt då en Bokedalenspelare olyckligt får den på sig och bollen studsar in. 20 sekunder senare blåser domaren av halvleken med resultatet 4-2 till hemmalaget.

Jag har ju ingen aning om vad de olika lagen pratade om i halvlek men tendensen man såg var att Croatia satte tuffare press i ett tidigare skede efter paus. Jag tycker att Croatia var det bättre laget direkt efter paus och efter cirka tio spelade minuter får de en dubbelchans där först Bokedalens målvakt gör en riktigt bra räddning då en Croatiaspelare försöker kopiera Bokedalens första mål men där bollen efter räddningen studsar rakt ut och det blir glidtacklingskamp mellan en spelare i vardera lag och det slutar med att det runda tinget skjuts över ribban av gemensam kraft och det blir en resultatlös hörna av situationen.

Bokedalen har sin första ordetliga chans efter drygt 15 minuter in i halvleken och visst blir det mål. Om jag inte minns helt fel så var det spel på högerkanten och passning snett in bakåt mot mitten som gav målskytten det braiga läget som utnyttjades behärskat. 5-2 var snyggt men ingenting mot 6-2. Bokedalen vinner boll lågt på Croatias planhalva och en perfekt passning snett inåt bakåt serveras till en framrusande innermitt (?) som pangar, dundrar och på samma gång placerar in bollen klockrent i första krysset.

Crotia såg nu ut som ett slaget lag, drygt 20 minuter kvar av matchen och fyra bollar upp är ju inte den roligaste situationen i ett toppmöte. De bästa försöken gjordes på högerflanken där man kom runt ett par gånger men där inspelen antingen saknade perfekt adress eller så kom en Bokedalenspelare i vägen i tidigt skede. Bokedalen verkade vilja sänka tempot för Croatia och la sig även framför allt på försvar efter 6-2, inte så konstigt tänkt alls. Croatia var närmast att göra mål mellan matchminut 70 och 80 men de riktigt farliga chanserna saknades. Reduceringen skulle komma och det var ett snyggt fotbollsmål med flera spelare inblandade som virkade sig igenom Bokedalens försvar till höger i och precis utanför straffområdet. Avslutet var kliniskt i bortre, en blandning av skott och lobb som var otagbart för målvakten.

Då stod matchuret på runt fem kvar och det kändes som matchen bara skulle spelas av. Bokedalen ville dock ha sista ordet och på en hörna stack de upp och gjorde 7-3 efter att en spelare fick komma upp helt fri i bortre delen. Detta blev slutresultatet.

Man kan väl utan att överdriva säga att Bokedalen var galet effektiva när de fick sina chanser! Jag vet inte om man missade någon het målchans egentligen?! Det är en styrka att kunna vara så effektiva även i toppmatcher mot ett så pass bra lag som Croatia. Croatia försökte oftast spela en väldigt kreativ och snygg fotboll och lyckades även med det ibland men det betydde även bolltapp vid fel tillfällen och snabba omställningar emot sig.

Bokedalen spelade kanske inte speciellt publikfriande utan vann gärna och ofta bollen lågt på mitten för att sedan hitta en anfallare i tidigt skede och arbeta därifrån. Men inne i straffområdet spelade man både snyggt och effektivt och de flesta målen försigick av snyggt passningsspel.

Nu skiljer det fem poäng mellan lagen, är serien oavgjord nu? Det kan vara möjligt men det kan även avgöras i näst sista omgången då lagen möts igen.

Om ni tycker jag egentligen bara skrivit om de olika målen så är ju inte så konstigt i en match med tio mål... :)