söndag 20 juni 2010

Inside PIF avslöjar: Ordlistan som krävs för att förstå coach!

Inside PIF har ju vid flera tillfällen tagit steget ut från massan och hjälpt förvirrade själar. Så sker även idag. Denna lilla ordlista är till för alla de som någon gång kommer i kontakt med vår sköna coach, och som precis som vi andra inte förstår nånting...

Ord: Dart
Förklaring: Dart är ett spel, där man kastar pilar på en tavla för att uppnå poäng. Det är ett precisionsspel, som spelas både på pubar och i särskilda föreningslokaler. Namnet kommer från det engelska ordet för kort pil. (Wikipedia)
Tillfällen då ordet används/använts av coach: Ett klassiskt ord från min juniortid! Användes vid tillfällen då spelare i laget inte spelade för lagets bästa utan dribblade och var själviska. Typisk mening i halvtid: Om ni nu bara ska spela för er själva kan ni ju lika gärna spela dart!


Ord: David Platt
Förklaring: David Platt, född 10 juni 1966 i Oldham, England, är en före detta professionell fotbollsspelare och tränare. Efter att ha tillhört Manchester United som ungdomsspelare slog Platt senare igenom i Crewe Alexandra och Aston Villa i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Platt spelade senare i italienska Serie A för AS Bari, Juventus och UC Sampdoria innan han avslutade sin spelarkarriär i Arsenal FC i slutet av 1990-talet. På 62 landskamper gjorde Platt 27 mål för det engelska landslaget. Han representerade sitt land vid VM 1990, EM 1992 och EM 1996. Efter spelarkarriären tränade Platt Sampdoria innan han gjorde en kort comeback som spelande tränare i Nottingham Forest i början av 2000-talet. Platts senaste tränaruppdrag var som tränare för det engelska U21-landslaget mellan 2001-2004.
Platts största meriter som spelare är en ligatitel och en FA-cup titel med Arsenal samt en UEFA-cup titel med Juventus.
(Wikipedia)
Tillfällen då ordet används/använts av coach: Platt har tydligen gjort ett avigt mål någon gång i sin karriär och då liknande lägen, när man liksom vrider runt skottfoten i bollens riktning, uppstår både nu och då på snabba utkast inomhus så brukar man få höra efteråt (när man misslyckats...) att det där klarar bara David Platt av.

Ord: Sambaliten
Förklaring: Sambaliten är ett ord som finns med i Cornelis Vreeswijks låt med samma namn. Orginaltext och musik är skriven av Atahualpa Yupanki.
Tillfällen då ordet används/använts av coach: Nickname och som på så sätt syns både på forum och i bloggen.


Ord: Clownen Bozo
Förklaring: Clownen Bozo var en clownkaraktär som var mycket populär i USA på 1950-talet. Bozo skapades som en illustrerad barnbok och sagouppläsare, men blev senare en populär maskot som ofta figurerade i TV. (118100 på nätet)
Tillfällen då ordet används/använts av coach: Vid en inomhusträning i vintras hade Biniam lite problem vid en övning och trampade på några kinahattar som låg utlagda på golvet. Dessa flöt i väg på det kala golvet och skapade oreda i den annars så fint utlagda banan. Det fick headcoach att undra om Benjii möjligtvis var clownen Bozo eftersom hans skor verkade så stora...


Ord: Yttersida
Förklaring: Ett slags tillslag på bollen där man använder den yttre delen av foten.
Tillfällen då ordet används av coach: Frågar man coach har han aldrig använt detta tillslag på bollen. Vi andra som spelat med honom vet att detta var hans mest använda tillslag... På min egna juniortid med coach som tränare fick man också alltid veta att man inte fick använda yttersidan, det var ett dåligt tilslag... :)

Ord: Lazio-träning
Förklaring: Lazio är en italiensk klubb från Rom som bildades 1900.
Tillfällen då ordet används av coach: Under juniortiden då Gothia Cup hägrade användes ordet av coach för att beskriva de träningspass vi hade, oftast fem, sex dagar i rad, veckan innan cupen. Vad som menas med det, om det är att träningarna var hårda, snälla, borde ha en massa arga supportrar runt sig eller helt enkelt om coach ville känna sig som svennis för en stund, det vet inte jag.

Jag har självklart glömt av många underbara uttryck, ni som kommer på fler skriv gärna en kommentar!!!

/Jonatan

3 kommentarer:

  1. Att jag som spelare ofta använde mig av yttersidor är direkt felaktigt, att jag däremot anser att man bör använda insidan av foten stämmer..

    Rickard tycker att det är väldigt roligt att jag använder mig av ordet "barockt" väldigt ofta...

    Lazio-träningar känner jag inte igen. kommer dock ihåg att Monir vid ett tillfälle röt ifrån på en träning till de andra juniorerna med orden" Det här är f-n inte Lazio"...

    Det har också antytts att jag använt ordet autodidakt alldeles för ofta då få förstår vad ordet betyder...

    SvaraRadera
  2. Kim-uttryck: "per definition"

    /Bengt

    SvaraRadera
  3. Hehe, visst visst Kim. :)

    Andra ord som jag tänkte på var magiskt och framför allt kass...

    SvaraRadera