fredag 18 juni 2010

Zakumi, hans föregångare och hans efterträdare!

Zakumi är årets maskot i VM. Det är en gul leopard och där namnet finurligt nog betyder Sydafrika 10.



England är inte bara landet som, i alla fall enligt dem själva, uppfann fotbollen utan det var även i Englands-VM 1966 som den första officiella maskoten föddes. Det var ett lejon vid namn Willie som fick det ärofyllda uppdraget.



Därefter hakade värdländerna på trenden. Mexiko körde med en liten pojke i stor sombrero och den måste ju också ges godkänt för att vara en bra maskot som symbol för landet.



Sen fick Tyskland arrangera VM... Vilken miss, hur tänkte man här?! Tip och Tap heter de två småpojkarna i för korta tröjor och tighta shorts.



Det här med unga pojkar var visst en trend på 70-talet för när VM spelades i Argentina hade de en rätt så intetsägande pojke som maskot men med Argentinas färger på kläderna och accessoarer som är typiska för Argentina.



Därefter kommer en liten favorit och jag förstår verkligen hur Spanien har tänkt här! "Vi måste komma på nåt som är typiskt spanskt som alla förstår och som representerar landet." Det kom på att deras officiella maskot självklart skulle vara en apelsin! Döpt till Naranjito sprang den runda varelsen runt och spred glädje i Spanien 1982.



Därefter var det Mexikos tur att ännu en gång ta på sig tänkarhatten för att inför 1986 års VM komma på den perfekta maskoten, målet var ju självklart att den även skulle vara bättre än deras maskot från 1970. Därför överdrev de helt enkelt sombreron och bytte pojken från 1970 (som ju var en stor man nu...) mot en jalaeño och därefter kunde en hel värld välkomna Pique! Utan tvekan en mycket lyckad maskot men är det bara jag, som är av en annan generation, som får vibbar av det HÄR när jag ser Pique?



Italien 1990 måste ju räknas som den fulaste maskoten nånsin! Den hade förövrigt det finurliga namnet ciao... Typ som att döpa Gamla Ullevi till Gamla Ullevi och få femsiffrigt belopp för att ha kommit på det...



USA gjorde det bra och använde hunden Striker eftersom hund är ett vanligt husdjur i USA. Det behöver inte vara svårare än så. :)



Även Frankrike gjorde det väldigt bra då tuppen ju är lite av en symbol för landet och genom rätt färgval på kläderna som blev det en fullfjädrad (haha...) maskot. Footix var namnet och prefixet är från Asterix-böckerna.



2002 klev Asien in på scenen och de gjorde det med tre figurer i neonfärger som kunde ge vem som helst epilepsi... Figurerna Ato, Kaz and Nik var futuristiska spelare av det fotbollsliknande spelet atmoball... Helt otroligt...



2006 var det så dags för Tyskland att hosta igen och många hoppades på uppryckning sen Tip och Tap tiden. Det gick väl, hmm, sådär... Galeo VI är ett stort lejon som har en sidekick vid namn Pille som helt enkelt är en stor boll. Intetsägande, tråkigt och otyskt är nog min första bedömning, se det som en sågning.


---
Så, det var hur det har sett ut! Nu är ju den stora frågan hur det kommer att se ut under nästan VM! 2014 går fotbollsspektaklet av stapeln i Brasilien och frågan som alla ställer sig nu är ju hur maskoten kommer at se ut! Inside PIF vill hjälpa till lite och har därför tagit fram ett förslag!

Papegojan macaw är något av en symbol i Brasilien så varför inte använda den, kalla den typ macarena och få den att prata, utmärkt maskot:



/Jonatan

Källor:
Wikipedia (maskotar i historien)
http://www.beetlebugs.net/shop/images/macaw.jpg (fågeln innan förstörelsen i Paint)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar